ΓΝΩΡΙΣΤΕ ΤΗΝ ΗΛΙΟΛΟΥΣΤΗ ΠΛΕΥΡΑ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ!
ΤΟΠΟΘΕΣΙΑ

Η σκάλα Σωτήρα βρίσκεται στη βοριοδυτική πλευρά του νησιού της Θάσου, εκτείνεται σε απόσταση 3 χλμ. από τη Σκάλα Πρίνου και 20 χλμ. από τον Λιμένα, την πρωτεύουσα του νησιού. Η Σκάλα είναι το λιμάνι του Σωτήρα και είναι χτισμένη κατά μήκος μιας όμορφης και γεμάτης ζωή ακρογιαλιάς. Εδώ βρέθηκαν εγκαταστάσεις λουτρών της Ύστερης ρωμαϊκης εποχής. Κάτω από την αυλή της εκκλησίας σώζονται ερείπια προϊστορικού οικισμού που ανάγονται στην πρώιμη εποχή του Χαλκού.

Ο πληθυσμός του χωριού υπολογίζεται στους 700 κατοίκους περίπου. Κύρια απασχόληση τους είναι η παραγωγή ελιάς και ελαιόλαδου, η κτηνοτροφία και η αλιεία.

Η ευνοϊκή τοποθεσία του στα μισά του νησιού επιτρέπει την εύκολη πρόσβαση στα 2 μεγαλύτερα χωριά, τα Λιμενάρια και τον Λιμένα.

Ένας δρόμος μήκους 3 χλμ. μας φέρνει στο ορεινό χωριό Σωτήρας, σε υψόμετρο 380 μετ. στους πρόποδες του όρους Ψαριού. Το χωριό φημίζεται για το ωραίο, ήπιο και ξηρό κλίμα του και διατηρεί ανέπαφα τα παραδοσιακά του σπίτια, την παλιά εκκλησία και την κρήνη του 1888 στην κεντρική του πλατεία. Πράγματι ο ορεινός Σωτήρας είναι το χωριό με τις μικρότερες επεμβάσεις, πράγμα που το κάνει να είναι από τα πιο παραδοσιακά και ελκυστικά χωριά.

Στο λιμάνι του Πρίνου λειτουργούν τακτικά δρομολόγια απο Καβάλα και Νέα Πέραμο. Επίσης υπάρχει πρόσβαση και από το λιμάνι του Λιμένα μέσω Κεραμωτής. Η Κεραμωτή απέχει λίγα χιλιόμετρα από το αεροδρόμιο της Καβάλας.

 
Next